Podobienstwa i różnice - ogólne zasady
Autor |
Wiadomość |
admin
Administrator
|
Podobienstwa i różnice - ogólne zasady
Witam Zapraszam do wymiany zdań na temat różnic i podobieństw między odwróconą hipoteką a dożywotnią rentą. Poniżej zestawienie najistotniejszych różnic:
"Odwrócona hipoteka" a dożywotnia renta
1. Rodzaj instytucji finansującej Odwrócona hipoteka: Bank (w przyszłości ubezpieczyciele) Renta dożywotnia: Spółka prywatna
2. Kształt umowy Odwrócona hipoteka: Ujednolicony w ramach ustawy Renta dożywotnia: Zależnie od spółki
3. Minimalny wiek beneficjenta Odwrócona hipoteka: 62 lata Renta dożywotnia: 65 lat
4. Miejsce zamieszkania beneficjenta Odwrócona hipoteka: Nieruchomość objęta umową z przerwami nie dłuższymi niż rok Renta dożywotnia: Nie określa się
5. Status beneficjenta Odwrócona hipoteka: Właściciel nieruchomości Renta dożywotnia: Użytkownik lokalu z prawem do zamieszkania
6. Gwarancje rządowe Odwrócona hipoteka: tak Renta dożywotnia: nie
7. Możliwość sprzedania mieszkania z lokatorem Odwrócona hipoteka: nie Renta dożywotnia: tak
8. Możliwość wynajęcia nieruchomości przez beneficjenta Odwrócona hipoteka: nie Renta dożywotnia: tak
9. Obowiązek umożliwienia spadkobiercom przejęcia nieruchomości po śmierci beneficjenta Odwrócona hipoteka: tak Renta dożywotnia: nie
10.Możliwość wypłaty niewykorzystanej kwoty spadkobiercom Odwrócona hipoteka: tak Renta dożywotnia: nie
11. Możliwość udziału beneficjenta w zyskach z nieruchomości w trakcie trwania umowy Odwrócona hipoteka: tak Renta dożywotnia: nie
12. Opodatkowanie wypłat Odwrócona hipoteka: nie Renta dożywotnia: tak
13. Wycena nieruchomości przez niezależnych specjalistów Odwrócona hipoteka: tak Renta dożywotnia: nie
14. Pokrycie kosztów ubezpieczenia nieruchomości Odwrócona hipoteka: nie Renta dożywotnia: tak
15. Odwrócona hipoteka: Możliwość rekapitalizacji kwoty świadczenia Odwrócona hipoteka: tak Renta dożywotnia: nie
16. Możliwość przedterminowej spłaty zobowiązań Odwrócona hipoteka: tak Renta dożywotnia: nie
17. Możliwość otwarcia linii kredytowej jako opcja wypłaty Odwrócona hipoteka: tak Renta dożywotnia: nie
18. Możliwość ustanowienia pełnomocnika do pomocy w realizacji umowy Odwrócona hipoteka: tak Renta dożywotnia: Nie
19. Pakiety usług dodatkowych Odwrócona hipoteka: nie Renta dożywotnia: Zależnie od instytucji finansującej
źródło: własne
_________________ Pozdrawiam i zapraszam ponownie admin
|
15 lip 2011, o 13:41 |
|
|
Arnold
|
Re: Podobienstwa i różnice - ogólne zasady
Tak sobie czytam i aż mnie strach obleciał, że te prywatne firmy jeszcze trochę, żeby zbić majątek będą starych ludzi sprzedawać razem z mieszkaniami. Może będzie jak w Holandii eutanazja gratis... Dobrze, że władza zabrała się za ustawę. Jaka jest to jest ale przynajmniej może starych ludzi za majątek będzie szanować i pozwoli im dożyć na swoich śmieciach.
|
4 sie 2011, o 19:53 |
|
|
Janusz M
|
No tak. Widziałem w tv w jakichś wiadomościach jednego takiego uśmiechniętego po amerykańsku eksperta z funduszu hipotecznego. Upierał się, że oni oferują super warunki "odwróconej hipoteki". Jakoś to mi dziwnie wygląda skoro tej hipoteki jeszcze w Polsce nie ma. U nas jak nawet masz rację w prawie to ciężko cokolwiek uzyskać, a co dopiero jak nie ma jeszcze na coś konkretnych przepisów? Jego uśmiech mówił raczej, że stracić to on na biednych emerytach nie zamierza. Ciekawe tylko co będzie jak zwinie żagle i zniknie, jak wielu takich z super pomysłem na biznes. Zwykły stary człowiek straci dach nad głową a i tak sądzić się nie będzie bo nie będzie miał za co. Stanie potem taki jeden z drugim i powie, że stary sam przecież chciał oddać mi dom to wziąłem (głupi by nie wziął).
|
7 sie 2011, o 12:17 |
|
|
Janusz M
|
Przeczytałem artykuł http://media.wp.pl/kat,1022947,wid,1376 ... omosc.html o odwróconym kredycie hipotecznym, ale chyba on jest o rentach dożywotnich... Sam już nie wiem... Czy ktoś mógłby mi powiedzieć o co w nim chodzi? Czy już na rynek weszła "odwrócona hipoteka"?
|
9 wrz 2011, o 11:12 |
|
|
admin
Administrator
|
Witam Już odpowiadam. Odwrócony kredyt hipoteczny jeszcze nie wszedł na polski rynek finansowy. Jak tylko to się stanie, niezwłocznie poinformujemy wszystkich na naszej stronie internetowej. Jeśli chodzi o w/w artykuł przykro mi to stwierdzić, ale nie ma on w sobie nic ze stanowiska eksperckiego. Pan Majakowski zrobił sobie a właściwie swojemu funduszowi niezłą reklamę, podszywając się pod określenie "odwrócona hipoteka" ze swoją rentą dożywotnią. Jeszcze raz podkreślam, że to przełamanie, którego taki "ekspert" powinien się wstydzić . Aby dokładnie skomentować artykuł, trzeba dodać, że podpisanie umowy o "odwróconej hipotece" nie jest zastawianiem mieszkania. Ma ono miejsce w tradycyjnym kredycie hipotecznym. Dokładna definicja "odwróconej hipoteki" znajduje się na stronach http://www.odwroconahipoteka.net oraz http://www.odwroconahipoteka.plZachęcam do lektury i zapraszam do zadawania pytań
|
12 wrz 2011, o 12:58 |
|
|
Arnold
|
Przeczytałem artykuł... Jestem zbulwersowany, jak tak można oszukiwać ludzi dla kasy Rozumiem, że każdy chce zarobić, ale są jakieś granice, sumienie Pan Majkowski uśmiecha się ze zdjęcia udaje specjalistę, tylko kto go do tego upoważnił??
|
12 wrz 2011, o 15:24 |
|
|
admin
Administrator
|
Witam Trudno mi się wypowiadać o wykształceniu p. Roberta Majkowskiego. Niemniej jednak jego wypowiedzi do eksperckich niestety nie należą. Dobrze by było, żeby sam wypowiedział się co do tego, kto go upoważnił do takich wypowiedzi jak w cytowanym artykule. Moim skromnym zdaniem sam się do tego "zapalił" ze strachu przed zbliżającą się realną konkurencją w postaci odwróconego kredytu hipotecznego. Ale to tylko subiektywne odczucia administratora Forum .
|
14 wrz 2011, o 13:26 |
|
|
Arnold
|
Mnie się wydaje, że ten Pan gdyby sam miał wybierać wolałby odwróconą hipotekę zamiast renty dożywotniej tak się do niej przyssał, że aż miło.
|
16 wrz 2011, o 13:58 |
|
|
Reksio
|
Coraz ciekawiej sie tu robi Nie lubie takich gosci jak ten prezes funduszu hipotecznego. Jaki tam expert, to zwykły picuś z mejkapem
_________________ Carpe diem!
|
23 wrz 2011, o 15:29 |
|
|
vanessa188
|
Hejka Oj, ostro poszedłeś Reksio. Ale co prawda, to prawda. Zbyt wypiękniony wizerunek marketingowy wcale nie wróży dobrych interesów dla klientów.
|
27 wrz 2011, o 09:58 |
|
|
|