Co jest bardziej bezpieczne dla emeryta?
Autor |
Wiadomość |
Janusz M
|
Re: Co jest bardziej bezpieczne dla emeryta?
No młody człowieku, ciekawe podejście do życia. Jestem ciekaw, co ty kiedyś dasz swoim dzieciom w spadku po sobie? Ciężka sprawa... Jak tak sobie myślę o starości, ZUSie, filarach i patrze na dzisiejsze nastolatki to chyba na odwróconą hipotekę nawet bym się zdecydował... Przynajmniej rząd daje gwarancję, że z domu mnie do ostatniego tchnienia nie wyrzucą
|
17 sie 2011, o 15:44 |
|
|
agatatyl70
|
Dziękuję za odpowiedź Dawno mnie nie było. Teraz zaczynam rozumieć, że sztucznie stwarzany kociokwik w temacie odwróconej hipoteki służy prywatnym spółkom. To przykre bo najważniejsi powinni być ludzie...
|
18 sie 2011, o 10:16 |
|
|
Aster
|
Umowy przed podpisaniem trzeba dogłębnie przestudiować bez względu czego dotyczą wtedy nie będzie problemów. Nie widzę nic negatywnego w rencie dożywotniej. Ludzie przecież sami się na to decydują. Jak chcą to w czym problem. Skoro to funkcjonuje na rynku to musi być bezpieczne.
|
19 sie 2011, o 21:11 |
|
|
Reksio
|
Ja mam swój sposób na życie. Nikomu nic do tego. Nie chcę dzieci i problemów. Liczy się tylko fun & love Do emerytury i tak nie dożyję, więc po co mam sobie d*** zawracać Gdyby ludzie myśleli logicznie oszczędziliby sobie stresu i nie płodziliby dzieci
_________________ Carpe diem!
|
20 sie 2011, o 21:15 |
|
|
admin
Administrator
|
Witam Jakoś mocno filozoficznie nam się zrobiło . Fakt, nie ma konieczności posiadania potomstwa, decyzja należy wyłącznie do zainteresowanych . Dziś posiadanie dzieci to jak skok na bungee. Nigdy nie wiadomo co się wydarzy, co z nich wyrośnie. Przy takim ryzyku odwrócony kredyt hipoteczny to jak poduszka powietrzna w samochodzie, albo spadochron dla seniora na złotą jesień życia.
_________________ Pozdrawiam i zapraszam ponownie admin
|
22 sie 2011, o 11:43 |
|
|
Arnold
|
Skoro Reksio nie będzie sobie tyłka zawracał tym, co z nim się stanie na starość to niby dlaczego rodzice mieliby nim się przejmować. Chętnie dałbym im poczytać wpisy syna na tym Forum .
|
24 sie 2011, o 16:15 |
|
|
agatatyl70
|
Aster napisał(a): Umowy przed podpisaniem trzeba dogłębnie przestudiować bez względu czego dotyczą wtedy nie będzie problemów. Nie widzę nic negatywnego w rencie dożywotniej. Ludzie przecież sami się na to decydują. Jak chcą to w czym problem. Skoro to funkcjonuje na rynku to musi być bezpieczne. Odpowiedź jest ciekawa inaczej... Starszy człowiek jest jak dziecko bardzo łatwowierny i nie można twierdzić, że skoro chciał to no problem. Renta dożywotnia nie jest wbrew pozorom super produktem niestety. A bazowanie na ludzkiej łatwowierności i naiwności to po prostu okropność.
|
24 sie 2011, o 16:32 |
|
|
Reksio
|
Mówiłem, że chodzi tylko o to, żeby emerytów - naiwniaków wykorzystać Nie ma głupich.
_________________ Carpe diem!
|
26 sie 2011, o 13:21 |
|
|
Aster
|
Nie rozumiem aluzji agatatyl70? Jak ktoś jest poczytalny to chyba wie co robi bez względu na dane z metryki urodzenia. Najlepiej powiedzieć biedny starusze był nieświadomy naiwny... W końcu, jak ktoś ma dowód osobisty i nie jest ubezwłasnowolniony to czemu go usprawiedliwiać? Nie widzę nic złego w rencie dożywotniej, jak się komuś nie podoba niech nie podpisuje umowy i tyle
|
26 sie 2011, o 13:59 |
|
|
Janusz M
|
Nie podoba mi się podejście Aster do rzeczy. Jak będziesz już stara/y zmienisz zdanie, jak Cie jacyś oszuści oskubią "na wnuczka" z ostatnich groszy, albo będziesz tracić kontakt z rzeczywistością z powodu demencji tudzież innej przypadłości i ktoś Ci wyciągnie ostatnie grosze, a potem odetną Ci światło, czy telefon, będziesz wiedział/a że mieć dowód to nie wszystko. Poddaję to pod Twoją rozwagę...
|
28 sie 2011, o 12:42 |
|
|
|